Cuma, Ekim 28, 2016

Trier’de Karl Marx Evi’ni ziyaret...

Ali ÇARMAN...
İşçi ve emekçi örgütleri çalışmalarında insanlığın gelişmesine, ilerlemesine, baskı ve sömürüden kurtulmasına hizmet eden değerleri sürekli canlı tutmaya çalışırlar. Stuttgart Dostluk ve Dayanışma Derneği  bu temelde Almanya’nın en eski şehirlerinde biri olan Trier’e gezi düzenledi.
İşçi sınıfı mücadelesinin kuramcısı ve insanlığa kurtuluş yolunu gösteren Karl Marx’ın doğduğu, büyüdüğü, ilk gençlik yıllarının geçtiği ev, Trier’in en çok ziyaretçisi olan müzesi. Her yıl dünyanın dört bir yanından değişik uluslardan binlerce kişi sosyalizm biliminin teorisyeni Marx’a ilişkin merakını gidermekte.
Müzede sınıflar mücadelesi tarihinden belgeler kesitler halinde verilmiş. Yüzlerce belgede 1848 devriminden Paris Komünü‘ne, Karl Marx‘ın yaşamına ve dostlarına ilişkin yazışmalar, resimler var.
Komünist Manifesto‘nun değişik dillerdeki baskıları, Kapital‘in yazılış süreci ve günümüze kadar olan gelişmeleri incelemek bir hayli zaman almakta. Engels ile Marx’ın tanışmaları ve sarsılmaz dostlukları, Alman edebiyatının önemli isimlerinden Heinrich Heine, Stuttgart’lı Georg Herveg, Lasella ve de daha niceleri de sergileniyor.Sadece Marx'a ait bilgiler değil,  geçmişten günümüze sosyalist düşüncenin tarihi ve mücadele deneyleri fotoğraflı, yazılı levhalarla ve duvarları boydan boya kaplayacak biçimdesunulmuş. 
Stuttgart Dost-Der olarak Evrensel Basım Yayınevi‘nin 7 dilde yayınlamış olduğu Komünist Manifesto’nun özel baskısı müzeye hediye edildi. 
Ücretli kölelik düzeninde ağırlaştırılan ve bir koşturmacaya dönen yaşam koşullarında fırsat buldukca yapılacak bu türden geziler inanc, bilinc ve kültürel düzeyimizi önemli katkılar sunmakta.
Trier aynı zamanda geçmiş yıllarda Yahudi toplumuna ev sahipliği yapmış yerleşim yerlerinden biri. Yahudi sokağını ziyaret etmek de olmazsa olmazlardan.
Daha sonra şehrin merkezindeki Roma döneminde kalma ve şehrin giriş kapısı olan Porta Nigra‘ya (Kara Kapı) gittik.  Kara kapı, arada geçen 2300 yıla rağmen bugün bile bütün haşmetiyle insanı kendine çekiyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder