Pazar, Ocak 21, 2024

"İçimde Kuşlar Göçüyor"

Nuran Gezer yazdı...

Türk edebiyatının usta kadın kalemlerinden İnci Aral'ın eserlerinde;  yaşanılan  toplumsal düzende bireyin arayışları, çıkmazları ve bu süreçte yaşadığı acılar, kavgalar, umutsuzluklar yer alır genel olarak. Daha çok roman ve öykü türünde eserler veren yazarın kıvrak dili, müthiş betimlemeleri ve bir psikolog titizliğiyle irdelediği insan unsurunun iç çatışmalarını büyük ölçüde ve derin şekilde duyumsarız. En temel teması  kadın-erkek ilişkileri olan yazarımız,  erkeğin hükmeden kadının da ikinci sınıf sayılan cins olduğu gerçekliğine karşılık; düşünen, irdeleyen, başkaldıran, özgür, kaderine razı olmayıp savaşan kadın kahramanları yüceltir. 

Otobiyografik roman olan İçimden Kuşlar Göçüyor, yazarın aniden ortaya çıkan hastalığını öğrendiğinde; ölüm, aşk, başta menopoz olmak üzere  cinsellik ve pek çok  kadınlık halleri üstüne bir iç yolculuğa çıkıyor ve öylesine açık, şeffaf, saydam şekilde düşüncelerini sereserpe ortaya koyuyor ki, insanı şaşırtıyor. Beni etkileyen yanı, yazma serüvenindeki bunalımları, hüzünlü iç hesaplaşmaları

ve  edebiyat dünyasının yazarı  tüketen gel-gitleri oldu...

Yazarın en sevdiğim eseri bu değil, Maraş olaylarını kaleme aldığı Kıran Resimleridir. Olaylar sonrası bizzat gidip görüşmeler yapar ve bir ay boyunca dili lâl olur. En acımasız, en karanlık ve vahşi yaratık "insan"ı dile döker.

Okunması dileğiyle...

Yazar : İnci Aral...

Sayfa sayısı 165

Yayınevi : Kırmızı Kedi Yayınları...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder