Salı, Mart 19, 2019

ŞERİF ÖĞRETMEN VE KÜLTÜR KENTİ MALATYA...

MOLLA DEMİREL...
Belediye seçimlerine bir kaç gün kaldı. Malatya önemli bir kenttir. Türkiyede hiç bir dönemde işgale uğramamış. O nedenle kurtuluş günü yoktur, tersine insanlığı yaşat mutlu et kenti olmuştur. Ailelerini savaş belasından kurtarmak isteyenler savaş dönemlerinde ailelerini getirip Malatya'ya yerleşmişler. Bu nedenle Malatya çok kültürlüdür. her inançtan, her kültürden, her dilden insanca kardeşçe yaşamıştır. Pravakasyonlara gelmemiş, bir birini kırmamıştır, kan akıtmamıştır. Çok kültürlüdür Malatya halkı. Malatya büyük bilim adamları, müzisyenler, edebiyatçılar, politikacılar yetiştirmiştir. daima bilmin ışığını aklının yollunda kullanmıştır. Bu yerel seçimlerdede böyle davranacağını umut ediyorum.
Şerif Demirel gibi daima bilmin ışığıyla aklını kullanan bir öğretmeni desteklemesini bekliyorum. Şerif öğretmen gerçekten halkın tüm kesimlerin sorununu biliyor. İşçinin, işsizin, esnafın, üretenin, müşterinin, memurun, sendikanın, bürokrasinin, , topraklı, topraksız köylünün, hayvancılıkla uğraşanın, otlakların, meraların sorunu yaşayarak bilen bu alanda daima yardıma koşan örnek bir kişidir. araştıran, irdeleyen sorunların nasıl çözüleceğini ortak akılla çözülebileceği konusunda oldukça birikimlidir.
Şerif Demirel kalabalık, büyük bir aileden geliyor. Amcaları, babası yıllarca, Türkiye'de ve Almaya'da işçi olarak çalıştılar. Ancak köyle bağını koparmadılar. Bu nedenle Şerif Öğretmen işçilerin, toprakla uğraşanların, hayvancılıkla uğraşanların, memurun, esnafın sorunlarını bilir. Babsının, kardeşlerinin, amcalarının İşçi ve memur sendikalarında yer almış olmalarıyla daha küçük yaşta sendikacılığın, kooparatifleşmenin önemini kavradı.
Bu bir kişiliktir. Kötülüklerin karşısında bir dik duruştur. Savaşa, kine, düşmanlığa, ötekileştirmeye hayır demektir. Toplumsal aklı, bilimi, yaşamın güzel gereklerini yeniden halka hatırlatarak sevgi ve barışın kentini yaratılmasını istemektir.
Sömürüye, ranta, savaşa, çatışmalar, hayır diyenler, sevgiyi ve dostça yaşamayı savunan tüm insanların Şerif Demirel'i Malatya'ın gerçek kimliğine, huzura kavuşması için desteklemelerini diliyorum, inanıyorum. Ben birkaç yazımda Malatya dünya kültürlerinin Başkent’idir demiştim. Malatya’ya tüm kültürlerin kardeşçe yaşaması ve yaşatacak yöneticilere ihtiyacı vardır. Şerif Demirel ve arkadaşlarının Malayyalılarla birlikte bir başarıya imza atacakları için sandığa gideceklerine inaniyorum
Kendisi ve eşi de öğretmenler Sendiksında örgütlendiler, yönetici kadro içinde yer aldılar, işçi ve işverenin sorunlarını çok iyi bilirler. Şerif Demirel iyi bir öğretmendir. Öğretmenler sendikasında yıllarca yönetimde yer aldı. İyi bir eğitimin nasıl olması gerektiğini çok iyi bilir. Adaylıkları kazanmaktan çok insan olarak yıllardır çözülemeyen sorunlara ışık tutmayı amaçlıyor. Siyasetin çıkar için değil halk için olmasını gerçekçi bir bakışla arkadaşlarıyla birlikte ortaya koyuyorlar. Siyasetçilerin toplumu ayrıştırmak değil tam tersine toplumu ortak sorunları çözmek için birleştirmeleri gerektiğini kavratmayı amaçlıyorlar.

4 yorum:

  1. senelerce Malatya'da çalışmış ve o yörenin kemaliyenin bir Ferdi olarak Malatya ve Malatya'lılar için yazdıklarınızı şaşkınlıkla okudum.Malatya olaylarında onlarca insan öldürüldü. .Duymadınızmı? Arguvan, Arapgir, Doğanşehir, Akçadağ, Yeşilyurt için kötü bir şey söyleyemem. Ama Malatya'nın içi hele esnafı için hiçde iyi sey söyleyemem Hrant Dinkde Malatyalı, Özallar ve Mehmet Ali Ağca da, ....İnönü'nün ve CHP nin kalesi AKP nin muhkem yerlerinden oldu..Ermeni mallarını mülklerini talan ettiler. Aynı durum benim ilçe Kemaliye için de sözkonusu.Şerif Öğretmen için ise birşey söyleyemem..Ama özellikleri bu olan bir kenti düzeltebilmesi çok zor.

    YanıtlaSil
  2. Molla Demirel20 Mart 2019 20:33

    Kusura bakmayın Malatyayı tanımıyorsunuz. Türkiye'de belki Ermenilerin, Kürtlerin, Türklerin kardeşçe yaşadığı düğünde, cenazede, tücarette birlikte oldukları en örnek kenttir. Malatya'daki kilisenin arkasındaki mahle de çocukluğumda Ağebeylerim oturuzorlardıç O tarihte adı Boncuklu ve saka sokaktak, evlerin yüzde doksanı ermeni vatandaşlardı. Bizim Kürecik Köylerinin kadir bilinir drüstlüğüyle kucaklanan yün, ip ve kumaş boyacısı ALFONS Amca Ermeniydi. Malatyada Taksici Kirkor Amca'ya tüm Malatyalılar güvenirdi. Onunla çocuğunu, kızını, gelinini gidecekler,i yere gönderilirdi. Hrant Dink ile Mehmet Abimin oturduğu ev karşı karşıyaydı. Çocukluğumuzda tanırız. Hrant'ın yakın akrabası Anke ile uzakta akrabamız olan Kalender Şahin evlendi. Evliliklerinden sonra Adanaya göçtüler. Hrant'ı Malatyalılar öldürmedi. Kimin öldürttüğü ve öldürdüğü de bilinir. Hrant bir Malatyalı aydındır. Onunla bütün Malatyalılar onur duyar ve gururlanır.
    Köylerimizin tüm Ziraat araçlarını Ermeni Demirciler, onların, yağı, çökeliği, kilm, halı ve keçelerinide bizim Kürecikler karşılardı. Çırmıhtılı Yemenci (ayakabıcı) Haci Emi ile Demirci Yakup Efendi iki ikiz gibilerdi. Kısaca Malatya'da Talan olmadı, İstanbul'da oldu.
    Aynı köyde akraba olan insanlar arasında da kavgalar tek tek cinayetler oluyor. Bu genelleştirilemez. Ancak Malatya'da ki Ermeni, Kürt ve Türkler arasında hep kardeşlik oldu. Elbette 1970 yılların ortasından sonra bir çok pravakasyon denendi ama tutmadı. Tutmaz'da. Çocukluğumdan beri en iyi yakın arkadaşlarım özellikle Malatya kökenli ermenilerdir. Ben Malatya ve çevre illerinin Kürt Alevileri ile Ermenilerin tarihini 11 yy.dan günümüze kadarını araştıran ve bir çok araştırmacı kadar bilenlerdenim.
    Bu derin bir tarihi konudur. Duygularla, kullaktan duymalarla, dışarıdan bakmakla anlatılamaz, yargılanamaması gereken bir konudur.

    Selamlarımla
    Molla Demirel

    YanıtlaSil
  3. Siz ucmuşsunuz...11.yy dan bahsediyorsunuz.Fendoğlu olayları, zirve Yayınevi katliamı isvectemi oldu.hem sonra o Ermeniler şimdi neredeler. .

    YanıtlaSil
  4. Molla demirel hrantı Malatyalı lar öldürdü demedim ki...öğün samast adlı trabzonlu bir canı öldürdü. ..kürecikliymişsiniz..radarınıza yakışan bir kafa yapınız var...1979-80 de vazgeçtim sokaktan evlerden bile haraç toplanıyordu o övdüğün yerde...o haracı vermiyorum diye neler yaşadım neler...Cumhuriyet gaz.okuyorum diye Malatyalı lar selamı sabahı kesmişti. sen ezopun masallar anlatiyorsun. ...recebin muhkem kalesi...

    YanıtlaSil