Pazar, Aralık 06, 2015

KADININ ADI...

Doğan GÖÇMEN kadınlar için yazdı...
"Kadının eşitliği üzerine Dünya Bankası tarafından bu yıl yayımlanan bir rapora göre, “Son 25 yılda cinsiyet eşitliği konusunda gerçek ilerlemeler olsa da eşitlik hedefi ile kadınların günlük gerçekliği arasında dünyanın birçok bölgesinde çok büyük bir uçurum vardır.” Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her gün hala ortalama 800 kadın, hamilelik ve doğumla ilişkili önlenebilir basit nedenlerden dolayı ölmektedir. Dünya çapında kadın sorununun aynı zamanda dünya ekonomik sisteminden kaynaklanan toplumsal-sınıfsal (tabakalaşma) bir sorun olduğunu da gösteren verilere göre, İsveç’te ölen her bir kadının karşısında Afganistan’da 1000, Somali’de 815, Nijerya’da 495 ve Pakistan’da 122 kadın bulunmaktadır. Bu tablo, karşılaştırmada baz alınan
ülkeye göre muhakkak değişecektir. Kadın sorununun Avrupa’da çözüldüğüne dair bir kanıt olarak alınmaması gereken bu veriler, mevcut dünya sisteminin çelişkili durumunun görülmesi açısından son derece çarpıcıdır elbette.

Raporda kadına antik bakışın ne yazık ki 21. yüzyılda tüm dünyada hala devam ettiğini gösteren korku verici bazı bilgiler bulunmaktadır. Dünyanın her yerinde hala dünyaya gelen bebekler kız olduğu için istenmemektedir ve “kaybolmaktadır”. Rapora göre, dünya çapında hamilelik ve doğumdan kaynaklanan nedenlerden dolayı ölen kadın sayısını ve doğan çocuğun kız olduğu anlaşılması üzerine “kaybolan” kız bebeklerin sayısını toplayınca ortalama her yıl 3,9 milyon kadın hayatı yok olmaktadır. Yukarıda verdiğimiz hamilelikten ve doğumdan kaynaklanan günlük ölüm sayısından hareketle her yıl ölen kadın sayısını kabaca 400 bin olarak alırsak ne kadar korkunç bir durumla karşı karşıya olduğumuz ortaya çıkmaktadır. Zira, buna göre, her yıl 3,5 milyon bebek, sadece kız olarak dünyaya geldiği için öldürülmektedir ya da ölüme terk edilmektedir. Çünkü “kaybolmaktadır” belirlemesi bundan başka ne anlama gelebilir?"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder