Cuma, Mart 11, 2016

Örnek İnsanlardan Lice Kaymakamı HÜSEYİN NESİMİ...

Kemal YALÇIN...
İnsanlık ölmez! Vicdanlı, dürüst, vefalı, kara gün dostu insanlar daima vardı ve var olacaktır! İnsandan ve insanlıktan umut kesilmez! 1915’lerde ölümü göze alarak, Hıristiyan komşusunu, Süryani köylüsünü, Ermeni arkadaşını ölümden kurtarmak isteyen Türkler ve Kürtler, dürüst Müslümanlar da vardı. Aynı zamanda İttihat ve Terakki Partisi’nin planlayıp uyguladığı katliamlara karşı çıkmış olan Osmanlı Devlet memurları, kaymakamlar, valiler de vardı. Bu güzel insanları saygıyla anıyorum. Katliamlara karşı çıktığı için İttihatçılar tarafından öldürülmüş birçok Osmanlı Devlet Memuru, kaymakam, vali vardır.
Bunlardan en çok hakkında bilgi bulunan Lice Kaymakamı Hüseyin Nesimi’dir. Hüseyin Nesimi’nin oğlu Abidin Nesimi babasının öldürülmesini Yılların İçinden adlı kitabında aynen şöyle anlatıyordu:
“Ben Abidin Nesimi, Diyarbakır Valisi Dr. Reşit tarafından, Lice Kaymakamı iken 1915’te katledilmiş olan Hüseyin Nesimi’nin oğluyum.
Babamın Kiğı kaymakamlığı döneminde dünyaya gelmişim. Buna göre, doğum yılımın 1911, doğum yerimin de Kiğı olması gerekir. Babam İstanbul’da Galatasaray Lisesi’nde okumuş, oradan Mekteb-i Mülkiye’ye (Siyasal Bilgiler Fakültesi) geçmiş, oradan 1888 yılında mezun olmuştur. Babam edebiyata ve sosyal konulara meraklı imiş. Mekteb-i Mülkiye sıralarında devrimci olaylara karışmıştır.
Babam 1915’te Lice Kaymakamı iken Teşkilât-ı Mahsusa’nın Şahin Giray (Dr. Reşit’in örgüt adıdır) çetesi tarafından düzenlenen bir suikastle öldürülmüştür. Babama on kurşun isabet etmiş. Lice-Hani yolunda vurulmuş ve oraya gömülmüştür. Kadirşinas Liceli Selim ve Mahfuz Beyler tarafından babamın mezarı yapılmış, halen bu mezar “Turbaigaymakam” (Kaymakam Türbesi) adiyle anılmakta ve ziyaret edilmektedir. Bu vesileyle Selim ve Mahfuz Beyleri rahmetle anarım. Nur içinde yatsınlar!
Vali Dr. Reşit, Diyarbakır Vilâyeti’nde Hıristiyanlara yapılan katliamlara karşı çıkan, iyi niyetli davranan devlet görevlilerini görevden alıyor ya da örgütlediği çeteler ve tetikçilerle ortadan kaldırıyordu. Vali Dr. Reşit, Maden-Ergani mutasarrıfını, Mardin Mutasarrıfı Hilmi Bey’i görevden aldı. Lice Kaymakamı Hüseyin Nesimi’yi ve Derik Kaymakamını öldürttü. Beşiri Kaymakam vekili Ali Sabir es-Süweydi’ye suikast düzenledi. Süryanilere iyi davrandığı söylenen ve Hıristiyanların katlini organize etmeyi reddeden bir subay olan Midyat Kaymakamı Nuri Bey ortadan kaybedildi, cesedi bile bulunmadı. Vali Reşit’in zalimce planlarına ve uygulamalarına muhalefet eden, Çermik Kaymakamı Muhammed Hamdi Bey, Savur Kaymakamı Mehmet Ali Bey, Silvan Kaymakamı İbrahim Hakkı Bey’i görevlerinden aldı. Vali Reşit, sadece idari kadrolardaki muhalifleri değil, muhalif gazetecileri de çetelerine öldürtüp, susturmuştu. Gazeteci İsmail Mestan, böyle yok edilmişti. Vali Reşit’in işlediği cinayetlerin çoğu, Talât Paşa’nın bilgisi dahilinde olmuştur. Reşit’in kendi keyfine ve kararına göre işlediği cinayetler ise yanına kâr kalmış, hiçbir cinayetin hesabı sorulmamıştır.” (Bu konudaki geniş bilgiler Süryaniler ve SEYFO adlı, üç ciltlik kitabımın, birinci cildinde vardır. Abidin Nesimi, Türkiye sol hareketinin önderlerinden biriydi. Hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Abidin Nesimi, babasının katledilmesi hakkındaki bilgileri çok geniş bir biçimde Yılların İçinden adlı kitabında vermektedir. Hüseyin Nesimi’nin fotoğrafını da Yılların İçinden’den aldım...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder